Kartlı Kanban sunduğu kullanım kolaylığının yanında yönetilmesi gereken 2 konuyu beraberinde getirir.
Birincisi Kanban kartının kaybolma riskidir. Kanban kartları kurulan döngüye göre farklı noktalarda bulunabilir. Örneğin bir kısmı depoda, bir kısmı üretimde, tedarikçide veya yolda olabilir.
Kanban döngülerinin sayısı arttıkça kartların kaybolup kaybolmadığından emin olmak zorlaşır. Kanban kartının kaybolması yöneticilerin kontrolü dışında ilgili parçanın stoğunun azalması anlamına gelir. Bu durum elbette stoksuz kalma riskini beraberinde getirir.
Elektronik Kanban sistemlerinde bir kartın kaybolduğu kısa zamanda tespit edilebilir. Basit bir ilk giren ilk çıkar uygulaması ile belirli bir süre bulunduğu konumu değiştirmeyen Kanban kartının kaybolduğundan şüphe edilir ve ilgili lokasyon kontrol edilir.
Kanban sistemlerinde yönetilmesi gereken belki en önemli konu kart sayısıdır. Kart sayısı çok düşük tutulursa stoksuz kalma riski ile karşı karşıya kalınır. Kart sayısı çok ise aşırı stok oluşturulur ki biz Kanban’ı zaten stoklarımızı makul seviyede tutmak için yapıyoruz.
Kartlı Kanban’da düzenli aralıklarla kart sayıları kontrol edilmelidir. Kart sayıları sık sık riskli seviyenin altına düşüyorsa kart ilave edilmelidir. Kart sayıları yani stok seviyeleri her zaman ihtiyaçtan fazla ise kart eksilterek aşırı stok azaltılmalıdır.
Elektronik Kanban sistemlerinde kart sayıları geriye dönük olarak anlık raporlanabilir. Böylece riskli seviyede düşük stoklar ve gereksiz yere yüksek olan stoklar anlık izlenebilir. Böylece Kanban sisteminin yaratacağı potansiyel problemler oluşmadan engellenir ve stok optimizasyonu sağlanır.
🙂